Tényleg bármikor összeomolhat a telefon és a net Magyarországon?

2016. december 21.

A távközlési cégeket érintő veszélyekről, a hálózatok ellen elkövetett támadásokról, a Google és a Facebook hálózatépítéséről, a SIM-kártyák eltűnéséről, az appek uralmáról és a mobiltelefonok utáni világról beszélgetett a portfolio.hu Christopher Mattheisennel, a Magyar Telekom vezérigazgatójával.

 

portfolio.hu: A Deutsche Telekom hálózatát komoly támadás érte nemrég, van, aki szerint a magyar hálózat is veszélynek van kitéve. Tényleg bármikor összeomolhat a telefon és a net Magyarországon?

Christopher Mattheisen: Nem ilyen drámai a helyzet. A konkrét németországi probléma kapcsán is fontos hangsúlyozni, hogy az a Magyar Telekom szolgáltatásait egyáltalán nem érintette.

Másfelől egy olyan területen, mint a kiberbiztonság, soha nem lehet biztosat állítani, mert akár már holnap változhat a helyzet, de azt feltételezni, hogy összeomolhat a net, biztosan túlzás. A németországi eseményre is gyorsan reagáltak a kollégák. Igaz, hogy senkinek, a világ egyetlen szolgáltatójának sem szabad túlzottan magabiztosnak lenni ebben a kérdésben, mert mindig van új és még újabb támadási forma, de mindig létezik új védelmi forma is. Ez évek óta egy macska-egér játék, de nem az a tét, hogy bármikor összeomolhat bárkinek a hálózata. A legtöbb háború ténylegesen már meg sem valósul, a kibertérbe tevődik át sok konfliktus, amelyek többségéről egyébként nem is hallunk.

A teljes interjú itt olvasható el.Hozzászólások lezárva.