A nemzetközi szakma előtt debütáltak a legújabb magyar fejlesztések

2015. október 21.

Rangos infokommunikációs eseményen mutatkozhatott be a múlt héten tizenöt hazai fejlesztés. Az ITU Telecom World budapesti rendezvényére a világ számos pontjáról érkeztek IT-szakemberek, politikai és gazdasági döntéshozók. A HITS@ITU versenyén három csapat nyert, a megosztott díjat a BeachEgg, a Route4U és a SpringTab vihette haza. 

A legtöbb show-elem és a legnagyobb figyelem természetesen az első napé volt. Nemhiába ezen a napon tartottuk meg a HITS@ITU pitchversenyét a Magyar Pavilonban. Tizenkét csapat mutatkozhatott be a zsűri (Kun Szabolcs, Maász Dávid és Ron Sege), illetve a szép számú hazai és nemzetközi közönség előtt.

A zsűri szavazatai és az összesített közönségszavazatok alapján a BeachEgg, a Route4U és a SpringTab lettek HITS@ITU kiállítás győztesei.

A hétfői pitchversenyt az 5L kezdte. E csapat speciális zuhanyrózsájával és az ahhoz tartozó applikációval lehetővé teszi, hogy kényelmesen lezuhanyozzunk mindössze pár liter vízzel. A Virgo legújabb fejlesztése talán a legcukibb fejlesztés címet is elvihette volna, oly nagy népszerűségnek örvendett a két hatalmas „okostojás”. A BeachEgg amúgy megvédi a strandon a kütyüinket és visít is, ha valaki épp el akarná lopni azt. A kiállítás egyetlen offline képviselője, a Bigo egy sokrétű bringás esőkabát, ami egyben hátizsák is, sőt lehet akár övtáska is, de tarthatunk benne gyereket , vagy akár kisszéket is csinálhatunk belőle.

A Cubilog a szenzoros adatkezelőjét a GrantedByMe alkalmazása követte, ami nyugdíjba küldené régi jelszavainkat. A laborom fejlesztése a cukorbetegeket segíti a számukra elengedhetetlenül fontos információk nyilvántartásával. A Neon pedig egy biztonságos rendszer, amivel a smart otthonunk smart kütyüit tudjuk okosan használni.

A Route4U fejlesztésének a városok akadálymentesített útvonalait használói örülhetnek, az alkalmazás jelzi a kerekesszékesek számára problémás helyeket. Az Obama képével pitchelő SpringTab internetes kereskedők és tartalomszolgáltatók weboldalait szabja személyre kedveléseink alapján.

A PersonalVideo alkalmazásáról kiderült, hogy segítségével kikerülhetők a reklámok a youtube-on, a WeFraMe wifis e-inkes kijelzője digitalizálná a post-iteket, míg a Xeropan fejlesztése a nyelvtanulást tenné játékosan könnyebbé.

A pitchek végén a zsűri visszavonult, majd a Route4U-t és a BeachEgget hozta ki győztesnek, míg a közönség kedvence a három nap folyamán a SmartTab volt. Gratulálunk a győzteseknek!

A rendezvény utolsó napja a workshopok jegyében telt, amikor is háztartási hulladékokból készítjhetett REBOT-robotokat a workshop afrikai és ázsiai teches szakemberekből és hazai diákokból alló közönsége. A FreeDee Printing Solutions asztalánál a 3D nyomtatásról és szkennelésről szerezhettek első kézből tapasztalatot a résztvevők. Hild Imre a Digital Factory képviseletében startupokról és akcelerátorokról mondta el a legérdekesebb és legizgalmasabb tudnivalókat vállalkozni vágyó fiataloknak. A workshop napot a FabLab mikro-kontrollerekkel interakciókat építő és a Kitchen Budapest új kollaborációs formákat alkotó, illetve azokkal kísérletező workshopjai zárták.

A négynapos esemény HITS@ITU vonatkozású történéseiről készült képeinket itt lehet megtekinteni, míg az összefoglaló videó rövid és hosszú verziója lejjebb tekinthető meg.

A rövid verzió:

És a hosszabb verzió:Hozzászólások lezárva.