Már az ötlet megszületésekor meg kell fogalmazni, mit akarunk kommunikálni – ilyen volt a 16. TechPub

2016. január 18.

A PR és a termék kommunikáció került legutóbbi TechPubunk középpontjába. A tech cégek számára is nagyon fontos kérdéseket a Kisüzem nevű trendi helyen beszéltük meg, több mint 40 résztvevővel.

7

Az est hivatalos programját egy kerekasztal-beszélgetéssel kezdtük és zártuk, amiben elsősorban a hazai és nemzetközi PR kommunikáció kihívásaira és a sikeres termékleírásokra és dokumentációra fókuszáltunk. Mint kiderült, épp elég kérdés maradt nyitva ahhoz, hogy elővegyük a témát és rokonterületeit egy következő alkalommal is.

5

Ezúttal Kiss Huba (a fenti képen balról a második), az IBM dél-kelet-európai közösségi média és digitális marketing stratégája, korábban az IBM Hungary kommunikációs vezetője, Nattán Balázs (jobbról a második), legújabb klasztertagunk, az egyebek mellett termékinformációs, termék-kommunkációs és szoftver-mérnöki szolgáltatásokat, illetve e területeken tanácsadást nyújtó, több európai, ázsiai és amerikai országban jelenlevő Sigma Technology Group magyarországi üzletfejlesztési vezetője, Sztaniszláv András (balról a harmadik), a vállalati és stratégiai kommunikációs tanácsadó PersonaR ügyvezető igazgatója, valamint Varga Tamás (balról az első), a Facebookkal is dolgozó New York-i PR cég által támogatott masszív nemzetközi PR kampányt futtató, két befektetési körön túl lévő, több, mint egymillió felhasználót számláló “fantasy football” startup, a Statzup társalapítója és CMO-ja volt a vendégünk.

A PR mibenlétére vonatkozó kérdésre a beszélgetőpartnerek elmondták, hogy „a PR-es történeteket épít, amiket a marketinges azután learat vagy alapul használ a saját céljaira” (Kiss Huba), „a PR-es az a marketinges, aki nem akar eladni semmit” (Varga Tamás), illetve hogy a PR tartalomelőállítás, ami döntően nem marketing (Sztaniszláv András).

A startup cégekről beszélve a szakértők elmondták, hogy már az ötlet megszületésekor meg kell fogalmazni azokat a kérdéseket és célokat, amik mentén a lehető legsikeresebben lehet kommunikálni, és – tette hozzá Kiss Huba –  „a közösségi média akkor jó, ha PR-esek csinálják”.

Nattán Balázs ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a PR-es szabadabban fogalmazhat, ennek egy termékfejlesztő nem mindig örül, mert a termék kommunikáció és -leírás egy kötöttebb műfaj, ahol a pontosságnak fontos szerepe van.

Varga Tamás elmondta, habár egy magyar Forbes-megjelenésből nem feltétlenül lesz sok ezer új játékosuk, de az ő esetükben a befektetőkkel való tárgyalások alkalmával jól jött a Forbes megjelenés, szemmel láthatólag számított, jó hivatkozási alap volt. Elhangzott továbbá, hogy másokhoz hasonlóan a CEO-k, potenciális ügyfelek, leendő munkavállalók és a befektetők is emberek,  őket is jó eséllyel el lehet érni a hétköznapi csatornákon, azaz ők is olvasnak index.hu-t, belenéznek a Blikkbe vagy a kereskedelmi tévék esti műsoraiba. E témakör mentén még elhangzott, egy nagyvállalat alaposan megrágja, mi az, amit kommunikál, egy startupnál nincs ekkora szigor.

1

A kommunikációsok tevékenységének mérő-, illetve megtérülési számaira, a ROI-ra is rákérdezett Málnay Barnabás klaszterigazgató, a TechPub moderátora. A „clipping book” készítés oldschool, de máig jól működő módszerének megmelítése után Kiss Huba elmondta, általában megpróbálják megsaccolni, mekkora reklámkiadás-megtakarítást hoz a PR. Sztaniszláv András hozzátette, hogy már a közös munka elején tisztázni kell, mi az igazán fontos (a lájkok száma szerinte nem), és az eredményeket gyakran a trendvonalakat nézve lehet megállapítani.

És körülbelül ennél a pontnál, vagy egy kicsit még odébb véget is ért a már így is a tervezettnél hosszabbra nyúló beszégletés, ami jelzésértékkel bírt, hogy legközelebb még folytatni kell, mert rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul. A következő TechPubon (amelynek helyéről és idejéről mindenkit pontosan és időben értesítünk) így tovább boncolgatjuk majd a PR, és az alkalommal főképpen a marketing kommunikáció témáit.

6

Köszönjük, hogy most velünk voltatok, számítunk rátok a következő alkalommal is. A 16. TechPubunkon Egyed Péter által készített képeket itt nézhetitek meg.Hozzászólások lezárva.