Kis magyar gasztro startup találka – ilyen volt a 15. TechPub

2015. március 23.

Teltház, pontosabban telt pince fogadta a 15. TechPub meghívott gasztro startupper vendégeit az Élesztőházban. (Akik nem is mind startupperek, vagy startupok voltak, ahogy ezt a beszélgetés folyamán meg is jegyezték.) Az eseményünkről képek is készültek, amelyeket itt tekinthettek meg.

Ezúttal olyan csapatokat hívtunk meg, akik az ötletükkel megváltoztatták az otthoni sörgyártást, újraértelmezték az ételmegosztást, sörkorcsolya-forradalmat csináltak, vagy életre keltették hazánk első, kiváló minőségű ciderét. A négy előadót vagy inkább beszélgetőpartnert Málnay Barnabás, az MMKlaszter igazgatója kérdezte.

A Czidertől Tölyhi Orsi és Szabó Kata kezdte a bemutatkozást. Aki eddig még nem hallott volna róluk, annak röviden: a Czider szájdere szénsavas almabor, nem sör, ahogyan azt sokan tévesen gondolják. 100%-ig magyar almából van, az alkoholtartalma 7%-os. Egyik alapítójuk Angliában is tanult ciderkészítést. Elmondták, tavaly 14.000 liter almabort gyártottak, ez volt az igazi komolyan vehető próbaévük. Nem tartják magukat tipikus startupnak, mivel a klasszikus értelemben vett startupoknál ők sokkal lassabban, de mindenképpen  óvatosabban építkeztek. „Nem voltunk olyan bátor duhajok”, mondták. A finanszírozásuk terén növekedési hitelben és pályázatokban gondolkodnak, kockázati tőkében nem, legfeljebb szakmai tőkét engednének a Czider közelébe.

Utánuk a Házikó nevű startup formáció vette át a szót. A cég üzemvezetője, Bisztrai Márton szerint ők sem igazi startup, rájuk inkább a hipster elnevezést szokták akasztani. Hogy mivel foglalkoznak? Így nagybetűsen, HAZAI – magyar vagy nem magyar – alapanyagokból állítanak elő termékeket tartósítószer és adalékanyagok nélkül. Nem biok, viszont elég szigorú saját minőségbiztosítási rendszerük van. Ennek fontos része az is, hogy személyesen ismerik a beszállítóiakat, a rukkolát, kecskesajtot, egyebet szállító gazdákat is. „De annyiban mégis startupnak számít a Házikó, hogy olyat vállalunk be itthon, amit más még nem” – tette hozzá Márton.

A kezdetekről annyit mondott: „úgy kezdődött, hogy nem volt Budapesten jó rétes. Megcsináltuk, de nem az lett. Akkor azt mondtuk, oké, akkor majd csinálunk mást.” Azóta annyira jól csinálják, hogy már 10 alkalmazottjuk van, és nem vágynak külföldre. Jövedelmező üzlet akarnak lenni, a pluszpénzt pedig visszaforgatnák abba a közösségbe, ahonnan jönnek, ahonnan vásárolnak. Bisztrai Márton szerint nem biztos, hogy itthon lehet sok hozzájuk hasonló Házikó, mivel „a kecskesajthoz szükséges kecskék nem fognak sokkal több tejet adni”.

A közösségi ételelosztó startupot, a PIQNIQ-et Kiss P. Tamás képviselte.  Két éve állt össze a csapatuk, most már hatan vannak, a fél team jelenleg Portlandben dolgozik, hogy tökéletesebb legyen a PIQNIQ. Tamás elmondása szerint ők eddig a startupok nagykönyvben megírt útját járták, ami nagyon tudatos volt a részükről, inkubátorral, angyalbefektetővel, startup-celeb tanácsadóval. „Rengeteget hibáztunk, de tanultunk is”, mondja, majd hozzáteszi, jelenleg épp egy radikális irányváltáson és ahhoz kapcsolódó validációs perióduson mennek keresztül.

A világ első teljesen automata sörfőző gépét kitaláló startupot, a Brewie-t Szegedi Attila vezette fel. (Egyébként Brewie-val és gépükkel már az idei TechShow-nkon is találkozhattatok.) Az ő történetük úgy indult, hogy az egyik alapító szeretett otthon sört főzni, aminek a műveletét automatizálni akarták. Majd rákerestek a neten, létezik-e hasonló elgondolás és/vagy termék a világon, de nem volt. Az ötletet ezután benevezték egy dán startup versenyre, ahol másodikak lettek. „A verseny miatt a sörfőző prototípusát egy hétvégén kellet összedobnunk”, emlékezett vissza a kezdeti kellemes nehézségekre Attila. A csúnyácska gépből azután szebbet szerettek volna, amit egy mi máson, mint egy sörözésen véletlenül szerzett termékdizájnerrel közösen kezdtek el tervezni.

De ami a Brewie nagy ismertségét hozta, az az Indiegogo-kampányuk volt, ahol 222 ezer dollárt sikerült összekalapozniuk a termék iránt lelkes adományozóktól. Ennek titka az is volt, hogy jól lőtték be a szakmai közönséget, valamint sokat dobott az is rajtuk, hogy egy Washington Post cikk eredményeképpen terméküket a tavalyi Black Friday legjobb vásárlási ötletei közé sorolták. Jó tanácsként még hozzátették, hogy sokat számít egy jó kampányvideó, és ha biztosra akarunk menni, ne magyar ember mondja fel a szöveget a kampányvideón, mert a tökéletlen akcentus megöli a hatást. Érdekesség még velük kapcsolatban, hogy az USÁ-ból érkezett a legtöbb vásárlói előjegyzésük, és még Grönlandon is van olyan, aki a magyar géppel szeretne az otthonában sört főzni.

Ha a mostani TechPubot kóstolóval kezdtük (a Házikó sörpálcikáit és batyuit lehetett megízlelni), akkor stílszerűen kóstolóval is zártuk (a végén a Brewie sörét és a Czider almaborait lehetett kipróbálni), majd oldott sörözésbe és netwörkölésbe csapott át az este.

Reméljük, jól éreztétek magatokat. Hamarosan új témával, új csapatokkal folytatjuk.Hozzászólások lezárva.