Szorosabb együttműködés indul az innovációs szereplők között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésében

2011. március 30.

„A korábbinál szorosabb együttműködés indul az infokommunikációért és az innovációért felelős kormányzati szereplők és a magyar kkv-k innovációs teljesítményéért legtöbbet tevő innovációs hálózatok és klaszterek és szakmai szervezetek között azzal a céllal, hogy több, a világpiacon is sikeres magyar fejlesztés szülessen.” – mondta dr. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára 2011. március 30-án Budapesten. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Mobilitás és Multimédia Klaszter, valamint az innovációs szakmai szervezetek közötti partnerség jegyében kerül megrendezésre 2011. május 17-18-án magyar Elnökségi rendezvényként a Magyar Innovációs TechShow, amelyen Magyarország legjobb, nemzetközi újdonságnak számító technológiai fejlesztései mutatkoznak be a nagyközönség és európai szakemberek előtt.

Dr. Nyitrai Zsolt, a rendezvény fővédnöke kiemelte: a Magyar Innovációs TechShow egy hosszú távú partnerség első állomása, amely egyben jó alkalom arra, hogy Magyarország bemutassa kreativitását, megújulásra való képességét, és amely során fel lehet kutatni hazánk új Neumannjait. „Nincs elpazarolni való tehetség, nincs elpazarolni való tudás, ezért azt szeretnénk és azt támogatjuk, hogy a magyar szakemberek Magyarországon érvényesíthessék tudásukat és szakértelmüket. Ez a program igazi célja és indoka” – hangsúlyozta az államtitkár.

Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: “A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) a kutatás-fejlesztés és innováció átalakult kormányzati struktúrájában ügynökség típusú működésre törekszik, amelyben kiemelt szerepet kap a K+F eredmények üzleti hasznosítása és a vállalkozások innovációs tevékenységének segítése, valamint bekapcsolódásuk ösztönzése az EU K+F programjaiba. Az infokommunikáció Magyarország egyik húzóágazata és kiemelt terület az Új Széchenyi Tervben, ezért a NIH teljes mértékben támogatja az Innovációs TechShow-t. A TechShow jó alkalom lesz arra is, hogy a május 16-19. között Budapesten sorra kerülő Future Internet Week rendezvényeire érkező külföldi vendégek az internet jövőképén túl élőben megismerkedhetnek a magyar fejlesztők és vállalkozások innovációs eredményeivel.

Dr. Greiner István, a Magyar Innovációs Szövetség általános elnökhelyettese szerint a makro szintű stratégiaalkotás mellett elengedhetetlen a testre szabott programok kidolgozása is, amelynek szükséges feltétele a kormányzat és a fejlesztői közösséget tömörítő szervezetek közötti partnerség kialakítása. A hazai KKV-k legnagyobb hátránya, hogy ötleteik, fejlesztési eredményeik ritkán jutnak el a hazai és a nemzetközi piacokra, részben a tőke, részben a megfelelő menedzsment képességek hiánya miatt. Ezek áthidalásához új innovációs szemlélet és környezet kialakítására van szükség, amelyet önállóan a piac nem tud megoldani.

A magyar kreativitás és innovációs potenciál világszínvonalúvá válásának szükséges feltétele, hogy olyan piaci és szabályozói környezet jöjjön létre, amely megteremti a hazai ötletek piacképes termékig való eljutását. Ehhez olyan innovációs alkotóműhelyeket kell kialakítani, ahol a feltalálókat kézen fogva végigviszik az ötlet megvalósításától a nemzetközi értékesítésig. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésétől azt várjuk, hogy segítse a piaccal közösen e környezet megteremtését a rendelkezésre álló eszközökkel.” – mondta Pukler Gábor, a Mobilitás és Multimédia Klaszter elnöke.

A TechShown bemutatandó 21 megoldást az április 8-án záruló nyílt országos versenyre beérkező pályázatokból választja ki egy szakmai zsűri. Az eredmények várhatóan április 18-án lesznek nyilvánosak.

A versenykiírás elérhető a http://nfm.gov.hu/techshow oldalon. A pályázatokat a techshow@nfm.gov.hu címre várjuk.

Háttérinformációk:

Magyar Innovációs TechShow, 2011. május 17-18. Jövő Háza

Egy hét múlva – április 8-án – zárul a magyar fejlesztőcégek és feltalálók számára meghirdetett ”Keressük Magyarország Új Neumannjait!” versenyfelhívás, amelyre innovatív, nemzetközi szinten is újdonságnak számító high-tech alkalmazásokkal lehet pályázni. A szakmai zsűri által kiválasztott legjobb 21 pályamunkát a soros magyar EU elnökség hivatalos programjaként elismert Magyar Innovációs TechShow–n mutatják be a nagyközönség, illetve az EU elnökség alkalmából Budapesten tartózkodó európai szakemberek számára.

A rendezvényt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMK) szakmai együttműködésével, valamint a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) szakmai támogatásával szervezik meg május 17-18-án a Jövő Házában.

Future Internet Week

A kiállítás kapcsolódik a magyar EU elnökség K+F programjának keretében május 16-19. között Budapesten megrendezésre kerülő Future Internet Week rendezvénysorozathoz. A Future Internet Week rendezvénysorozatot a magyar EU elnökség K+F programja keretében a Nemzeti Innovációs Hivatal koordinálja, melynek fókuszában a jövő internet-technológiájával és a várható társadalmi hatásokkal kapcsolatos kutatások állnak.

A Mobilitás és Multimédia Klaszterről

A Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) a magyarországi mobil és multimédiás technológiák szereplőinek és a hazai kutatás-fejlesztői kapacitásának összefogására jött létre 2007-ben. Az MMKlaszter Magyarország legjelentősebb akkreditált innovációs klasztere, mely jelenleg több mint 70 tagot számlál, köztük telekommunikációs és informatikai nagyvállalatokat, kis- és középvállalkozásokat, valamint egyetemi partnereket. Az MMKlaszter kiemelt célja, hogy innováció-menedzsmenttel, forrásszervezéssel segítse a klasztertagok fejlesztéseinek piacra lépését. Az MMKlaszterben jelenleg 25 projekt megvalósítása zajlik, közel 7,5 milliárd forint értékben. Az MMKlaszter kezdeményezője a magyarországi Infokommunikációs Akkreditált Innovációs Klaszterek Fórumának.

A Magyar Innovációs TechShow “Keressük Magyarország Új Neumannjait!” versenyfelhívás zsűrije:

  1. dr. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációs Államtitkára
  2. dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke
  3. dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke
  4. dr. Magyar Gábor, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület alelnöke
  5. Somlai-Fischer Ádám, a prezi.com alapítója
  6. Gerényi Gábor, Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnöke
  7. Józsa Szabolcs, Nemesys Games játékfejlesztő csapat irányítója
  8. Bruckner Zoltán, a Primus Capital ügyvezető igazgatója
  9. Bodnár Ádám, a HWSW főszerkesztője


Hozzászólások lezárva.